A szokványostól eltérő módon, most két bejegyzésben, két irányból is megvillantunk egy eljegyzésre való készülődést, és a katarzist. Ez rendhagyó lesz. Igen, természetesen most is egyedileg terveztük és készítettük az ékszert, de ahogyan a legtöbb esetben, most is olyan egyéni jellemzőket, szimbólumokat, információkat rejtett az első ránézésre egyszerűnek tűnő ékszer, mely csak a viselője számára mesél történetet.

10653292_10203862199907552_3900594122585568035_n.jpg

Adorján leírta nekünk a történetét. Így abba a különleges helyzetbe kerültünk, hogy tetten érünk egy szerelmes férfi legmélyebb érzelmeit és gondolatait, ahogyan készül élete szerelmének megkérésére. Tetten érjük az ékszer tervezését, készítését, de ezúttal betekintést nyerünk abba a titkos világba, melynek létezését nem is sejtjük.
Biztosan különleges olvasni ezt a lányoknak is, akik másképp közelítik meg a lánykérést, az eljegyzést, a gyűrű fogalmát, az arany, gyémánt vagy más drágakő szerepét és jelentését. Érdekes lehet a fiúknak, mert biztosan hangolja a lelket egy ilyen szép írás, és talán ötleteket is lehet meríteni belőle, hogy miképpen tegyük az egyik legemlékezetesebb pillanatot az életünkben tényleg különlegessé.

Akkor lássuk a mi verziónkat. Én igyekszem rövid lenni, mert Adorján részletesen leírt mindent, és nem fognám ki a szelet a vitorlájából.

_mg_9051.jpg

Szóval úgy ismerkedtünk meg, hogy Adorján eljött hozzánk, de mi a párommal egy kiállítás miatt nem voltam a műhelyben. A munkatársakra kicsit ijesztő hatással volt a nagy darab, kemény modorú fickó, akinek az érzelmei nem bújtak elő az első találkozás alkalmával. Fel is készítettek a kollégák, hogy nem könnyű eset. :-) Ma már mosolygok ezen, de tény, hogy sikerült megpillantani a kőszikla mélyén, és megnyitni a kemény kérget.

Már első beszélgetésünk alkalmával is nagy meglepetés volt, hogy a távolságtartó fickó, hogy vált egyre nyitottabbá, és érdeklődőbbé, ahogyan meséltem neki az ötvös mesterség misztikus ködébe vesző különlegességekről. A drágakövek csodájáról, a nemesfémek működéséről és megmunkálásáról, a díjnyertes tárgyak egyéni történetéről, a személyes tervezés folyamatáról. Minden érdekelte, és egyre többet szeretett volna tudni. Mi pedig örömmel meséltünk a világról, melyben élünk és alkotunk.

facebook.jpg

Emlékszem, hogy hogy megdöbbentem, amikor megmutattam neki azt az ékszert, mely a páromnak készült, harmadik gyermekünk születésére. Elmeséltem neki, hogy a kedvenc virágát összekötöttem egy méhet szimbolizáló csavarodó zsákocskával, melyben 3 csiszolatlan gyémánt helyét alakítottam ki, mindezt egy lágy, lendületes, szecesszió hangulatú stílusban megmintázott fehér arany medálként. Amikor elmondtam, hogy a zsákocska alján egy apró talp belülről kinyomódó formája látszik a fém keménységét meghazudtolóan, ő nem megkönnyezte a dolgot. Ő nem, én jöttem zavarba, hogy a nagy darab férfi, aki távolságtartó volt, most legmélyebb érzelmeiből enged megbizonyosodni, amikor a saját gyermekeimről, páromról, és alkotásomról beszélek. Innentől kezdve tudtam, hogy különleges lélek lakozik benne.

Hosszabb idő telt el innentől, de ahhoz képest, hogy mit tervezett, nagyon kevés. A párjával korai volt a kapcsolata, és nem akart eljegyzési gyűrűt még, inkább csak szeretett volna valami különlegességgel kedveskedni neki. De ez csak terv maradt, mert ahogyan elvarázsolták a formatervezett ékszerek, az alkotások története és az ékkövek és nemesfémek harmóniája, egyre inkább elbizonytalanodott. Úgy gondoltam, hogy érzi magában, hogy a párja az igazi. Velem is így volt, első perctől kezdve tudtam, és nem maradtam türelmes. Hát ő is így változott. Hordta elém a képeket, amiket a mi képgyűjtéseinkben lelt, majd amiket otthon vadászott, és minden nap más és más volt a kedvenc. 

ca4e9a4dbcf96b4833ebca53a518891a.jpg

Be kell valljam, kicsit tanácstalan voltam, mert eltérő stílusú gyűrűk képét mutatta. Az egyik gyöngyös volt, a másik gyémántos, a harmadik színes drágaköves. Az egyik sárga arany volt, a másik fehér arany eljegyzési gyűrű. Az egyik geometrikus, a másik organikus. Csapongott, vagy sokféle tetszett neki, nem tudom, de nem találtam a kapaszkodót. Hosszan beszélgettünk, és próbáltam minden opciónál kifejteni a hosszútávú viseléssel járó előnyöket és hátrányokat, az ujjméret ismeretének hiányában a titkos lehetőségeket, hogyan tudna méretet venni a lányról észrevétlenül, próbáltam skiccelni, tervezni köztes változatokat a minták előnyeit felhasználva, de másnap már másik formákat talált kedvencnek, és kicsit aggódtam, hogy mi lesz ennek a vége.

31.jpeg

De az idő segített. Az extrém formák és különleges alakok, illetve a klasszikus jegygyűrűk közti spektrumon sikerült végül egy viszonylag egyszerű megjelenésű, de mégis, számos neki fontos részletet, szimbólumot és információt felsorakoztató irány mellett dönteni.

Innentől kezdve már jöhetett egy kicsit célzottabb skiccelés, mely finomította a lehetőségek közti út választását, majd később következhetett a térbeli (3d) formatervezés számítógéppel, mely egyszerre biztosította őt, mint megrendelőt a gyűrű megjelenéséről, és minket is annak tökéletes kivitelezhetőségéről, és az arany súlyának ellenőrzésével az ár számítás helyességéről.

29.JPG

Innentől kezdve már tudtunk pontosított árakról beszélni, drágakövekről egyezkedni, és az anyagok mind látható, mind nem látható tulajdonságait mélyen összevetve, tudatos döntéseket hozni.

Egyetlen kérdés maradt csak ki, és ez az ujjméret volt. Rendben, van már annyi tapasztalatunk, hogy képről, vagy alkatról meg tudjunk valamit saccolni, de olyan sokan jönnek vissza az elveszített gyűrűt ujjra készíttetni, hogy én minden esetben elmondom, hogy inkább szűkebb legyen, mert tágítani könnyebb, és ugyan kiszámoltabb, elsőre pedig talán ijesztőbb is felhúzni, de biztonságosabb. Nyilván nem a kényelmetlen, feszülő megoldást javaslom, de a legtöbben akiknek már lemérték, jó nagy, biztonságos méreteket szoktak javasolni, ami nem egy esetben 2-4 számmal kisebb lesz, miután a vevő meghallgatva a javaslatainkat újra méri, és a saját döntését ennek alapján hozza meg. Na, de kicsit elkalandoztam.

10.JPG

A lényeg, hogy nem volt méretünk, de Adorján rájött, hogy elhozza a párját mintegy véletlen. Édesapjától egyedüliként megmaradt arany láncán valamilyen javítás álcájával elhozta Bogit, akiben csodálkozását és ujjongását látva, valószínűleg egyből kialakult a vágyódás, hogy egyszer valamilyen személyre tervezett egyedi ékszer különlegesség birtokosa lehessen majd. Nem sejtette, hogy már rég egy jól megkomponált terv áldozata.

_66a6339.jpg

Így tehát eléggé meglepődött, amikor az egyik, már két éve formálódó, készülődő ékszer garnitúránkba teljesen felöltöztettük. Valóban épp akkor lett kész a másnapi ékszerkiállításunkra, és őszinte volt a lelkesedésünk, ahogyan a műhely összes tagja előbújt, és körül vettük. Mindenki igazgatott rajta valamit. Valaki a gyűrűt leste (és az ujja méretét), valaki a medált igazgatta, két oldalról pedig a különleges, fülére kúszó, a hallójárataiba kígyózó ívű fülbevalót rendezgettük. Szerintem képtelenség lett volna rájönnie, hogy csak az ujjméretére vagyunk kíváncsiak. De ez az esemény, az attraktív fehér arany és gyémántokkal illetve tahiti gyöngyökkel díszített garnitúra, és a szép sudár manöken alkatú lány együtt, mindenkinek emlékezetes maradt. Az ötvöseink megpillanthatták, hogy a közös alkotásunk miképpen kel életre, Adorján szerintem akkor jutott elhatározásának egy magasabb fokára, és Bogi is le volt taglózva önmaga új valóságától.

facebook_1.jpg

Az ékszert egyébként este bemutattuk egy kiemelkedően magas színvonalú eseményen, ahol elnevezték a vendégek, majd ezen a néven beneveztük az éppen aktuális Dubai Jewellery Design Awards-ra, ahol több ékszerünkkel együtt ez is díjat nyert. A mai napig az egyik kedvencünk.

_dsc5042.jpg

Na, de vissza Adorjánra és Bogira.

A 3d formatervezés eredményét elfogadva elindulhatott az alkotói folyamat. A speciális, platinafémmel ötvözött fehér arany gyűrűbe briliáns csiszolású gyémánt került. Az ölelő forma, a bújtatott huzal megoldás, és a gyűrű aljában elhelyezett apró sárga arany betét mind jelentéssel bírt. Ez utóbbi, mely Adorján édesapjának örökül hagyott nyakláncából lett kiemelve, a legfontosabb attribútuma volt a jegygyűrűnek. Belül, az arany gyűrű rejtett ívébe tettük, hogy a menyasszony bőrével mindig érintkezzen.

14.JPG

Adorján nem érte be a neki osztott szereppel, szeretett volna részt venni az alkotásban is. Erre pedig lehetőséget biztosítottunk neki. Így tehát saját maga készítette, de legalábbis részt vett az ékszer alkotásának folyamatában is.

Amikor a gyűrű elkészült, öröme határtalan volt. Biztosan nagyszerű élmény lett volna szemtanúja lenni ennek az intim pillanatnak, de hatalmas öröm számunkra az is, hogy megosztotta velünk legbensőbb érzelmeit és gondolatait.

ado01.jpg

Olvassátok hát. Kíváncsi vagyok, belőletek mit vált ki.

(Remélem az esküvői ékszerek kapcsán ismét írhatok majd róluk.)

Gyűrű a Francia Légióba...

2014.09.12. 18:37

Egy napon egy katonától kaptunk levelet Francia Guyana-ból, aki mindenképpen különleges, egyedi jegygyűrűt szeretett volna a párjának ajándékozni. A Splendor honlapot böngészve megtalálta azt a stílust, formatervezett ékszer világot, amire vágyott, és ezért írt nekünk. Szóba jött mindenféle drágakő, platina, és arany ötvözetek, vésett, zománcos és ékköves verziók is. Jól körüljártuk a témát, s végül egy gyöngyös gyűrűt körvonalazódott fehér aranyból, kis briliáns csiszolású gyémántokkal,  Mi persze örömmel fogadtuk a kihívást, és levelezni kezdtünk.

legio3.jpg

Az már a kezdetek kezdetén kiderült, hogy a megrendelőnek nagy szíve van, és szokatlan lelkesedéssel áll a lánykérés elé. Romantikus gondolatai szövevényes tervek formájában alakultak folyamatosan, és ennek megfelelően változott a tervezett ékszer is. A gyöngy a tenger közelsége miatt vált egyre izgalmasabb lehetőséggé. A tahiti gyöngy, a gyöngyök közt egy kiemelkedő méretű és minőségű fajta. Mérete ott kezdődik, ahol a legtöbb osztriga faj által létrehozott gyöngy mérete eléri a csúcsát. Az összes tenyésztett gyöngy mesterséges befolyásoltság alatt fejlődik, de nem mindegy milyen mértékben. Vannak gyöngyök, melyek soha nem láttak természetes vizet, napot. Ezek az olcsó változatok. A Tahiti Gyöngy ennek a spektrumnak a másik végén foglal helyet.

tahitian-pearls-from.jpg

Az emberi tényező ennél a kategóriánál minimális, de ennek megfelelően a természeti csapások, és a véletlen is sokkal jelentősebb szerepet játszik. A tahiti gyöngy tehát egy kiemelkedő kategória. Fekete gyöngynek is hívják, de színe legjellemzőbb tónusa a mély zöld, mely sok esetben lilás, rózsaszínes tónusokkal keveredik. Néha ezüstös és aranyas tónusok is megjelennek, és már láttak rózsaszín változatot is, de ezek nagyon ritkák.A tahiti gyöngy tehát a gyémánt kategóriába esik a többi gyöngyhöz képest.

terv09.png

Mi azóta szeretünk vele dolgozni, mióta a Tahiti Gyöngy Trófea versenyek megjelentek a világban. Ez a kiemelkedő verseny az ötvösök közt az "Ékszerészek Olimpiája" néven forgott, mert nagyon sok ország nagyon sok ékszerésze, tervezője vett részt benne. Eleinte nem szerettük a gyöngyöt, mert egy szabályos golyó formán egy designer nehezen tud fogást találni, de végül rájöttünk, hogy pont a nehézsége miatt alakulnak ki olyan különleges tervek. Ráadásul a kiterjedése kapcsán, gazdag formatervezésre ad lehetőséget.

szimfonia.png

Szóval a katona a Francia Légióból a tahiti gyöngy mellett döntött, és egy karcsú, de formáiban gazdag, korábban több nemzetközi díjat is nyert gyűrűt választott a jegygyűrű alapjának. Ezt viszont a személyes szimbólumok okán és az ujj arányai szerint módosítottunk. Így egy biztos nyerő párost sikerült közösen kitaláljunk.

Az ékszer elkészítésével nem voltak gondok, de már menet közben észrevettük, hogy a díjnyertes gyűrűnél is jobb arányokra és kényelmesebb, erősebb változatra sikerült rátalálni. A gyémántokkal kirakott ív is sokkal kifinomultabb lett, mint a híres ősé. Kiforrott, klassz ékszer lett.

szimfonia2_1.png

S ekkor következett a regénybe illő szállítás. Mivel a megrendelő a dzsungel mélyén kergette az illegális aranyásókat, nem volt módja személyesen az ékszerért jönni, de postán küldeni sem lett volna egyszerű a Francia Légióhoz. De mivel a menyasszony jelölt épp utazott kedveséhez, kitaláltunk egy szokatlan szállítási módot. Az ékszert jól becsomagoltuk, átlátszatlan dobozba, és eljuttattuk a katona testvérének, aki mintegy mellékesen adta a lánynak az ékszert rejtő kapszulát neki, hogy vigye el a vőlegényének.Az eljegyzési gyűrű így könnyedén eljutott a célig, és meg sem fordult a hölgy fejében, hogy mit szállít. 

guyana.jpg

Francia Guyanán aztán ismét kalandok következtek, hiszen a gyűrű nem simán került átadásra, hanem egyéni elképzelés szerint, romantikus történetbe ágyazva. A fiú egy helyi kalóz legendába pólyálta a történetét, és egy előre gondosan kiválasztott kagylóba rejtette az ékszert, eldugva az elhagyott tenger parton, a kövek közé. A lány a történet részesévé válva kereste izgalommal telve az ékszert, de arra nem számított, hogy mit talál a kövek közt. 

Azt gondolom maradandó élmény lehetett, és nagy öröm, hogy részese lehettünk mi is ennek a kalandnak. Köszönjük !

Hosszú levelek sorát kaptuk külföldről, és tengernyi betűt vetettünk képernyőre, míg a megrendelő végül úgy érezte, hogy a tervezés alatt álló ékszer méltó a párjához, az érzelmeihez, és kalandos életútjukhoz.

gregmauer.png

Nagyon sok szimbólumot, eseményt és fontos adatot sorolt fel. Hányatott utazásuk térben és az idő folyásával számos nehézségen és kalandon vezette őket végig párjával, aminek eredményeképpen végül megszilárdult az életük alapja, s együtt találták meg az egységet.

greg_mauer13.jpg

Idő közben gyermekeik születtek, és a harmónia is az életük részévé válhatott. A környezetük, és életük megnyugvásával a túléléssel töltött évek után a puha boldogság tölti ki mára közös életüket, melyet Isten előtt kimondott együttléttel terveznek megpecsételni, noha közös történetük immár majdnem egy évtizedre tehető.

Az ékszer tervezés nem volt sétagalopp. A fehér arany jegygyűrűnek olyan sok apró részlettel kellett szimbolizálnia az események és számok sorát, hogy félő volt, hogy a finom részletek zsúfolt gyűrűt eredményeznek.

01.jpg

A család gyökerei virágok termesztésével foglalkoztak, ami kedves és esztétikus gerincet biztosítottak az egyedi ékszer megtervezéséhez. A levelekként sorakozó marquise csiszolású gyémántok a gyermekek voltak a kacskaringós életutat szimbolizáló száron, mely az eljegyzési gyűrű alapját adta. Az ékszer másik fő ívét apró briliáns csiszolású gyémántok díszítették, melyek száma a pár közös éveit szimbolizálták, de az összefüggően ragyogó gyémánt sáv, a változó drágakő méretekkel olyan természetes hatású lüktetéssel rajzolta a formát, s egyben légiessé is tette, ami nagyon feldobta az ékszert.

greg_mauer12.jpg

A lány kérő gyűrű központjában egy kék és zöld színekben játszó ékkő helyezkedett el, mely közös életük szimbóluma. A zafír jó választás szerintünk is, mert keménysége kiemelkedő, fénye a színes drágakövek közt jónak számít, hasadni nem képes, az ára pedig messze nem olyan magas általában, mint a hasonló gyémántoknak. A különleges színek pedig mindenképpen egyénivé tették a jegygyűrűt.

greg_mauer22.jpg

Az ékszer készítését hosszas rajzolgatás és tervezgetés előzte meg, hogy igazán egyéni lehessen, és a forma tervezés is harmonikus, kényelmes, tartós eredményt hozhasson. A kézi skiccelés után 3dimenziós speciális ékszer tervező programban finomított terv következett, amiből animációt is rendereltünk. Utána a tervet már "csak" meg kellett valósítani. A kövek és az apró részletek miatt igen bonyolult volt a megvalósítás. Ilyenkor mindig gyorsan halad a látványos munka, de az apró részletek közötti, szinte láthatatlan részletek kipolírozása, felfényesítése az igazi idő igényes, sok figyelmet igénylő munka folyamat. 

greg_mauer21.jpg

A hagyományos ékszerészeti eszközök, ötvös szerszámok sem férnek be a rejtett pontokra, s ezért van, hogy a világra majd' 100%-ban jellemző sorozatban gyártott ékszerekben a kidolgozás tökéletessége nem lehet 100%-os. Mondjuk erre nincs is igény ott, ahol grammra van számolva a "művészet". Mi ezzel szemben nagyító alatt lessük a rejtett részletek tökéletsségét, Az alkatrészek összeépítése előtt már tökéletesre fényesítjük az arany felületeket, és különböző trükkökkel óvjuk, hogy a nagy hőt igénylő forrasztások esetében se változzon el az ékszer fénye, színe. Az összeépített ékszert pedig nagy gondossággal, hosszú időt igénylő, kézi munkával, ellenőrzés is javítás, ellenőrzés és finomítás ismétlésével az elérhető legmagasabb szintre hozzuk.

greg_mauer07.jpg

Amikor a különleges jegygyűrű elkészült, a drágakövek foglalása került sorra, mely koronaként kerül a nemesfém alkotás "fejére". A hab a tortán. Az ékkő befoglalása különösen érzékeny és kényes feladat. A zafír és gyémántok sorát úgy rögzítjük, hogy nem használunk ragasztót, hanem mechanikailag, a fehér arany rámasszírozásával, rásimításával tesszük fixen a helyére a drágaköveket. Ennek nem csak a stabilitása jelentős, de mikroszkóp alatt történő, művészi szintű kialakítása olyan parányi részletekkel teszi az ékszer megjelenését még különlegesebbé, hogy az a szemet egészen elvarázsolja.

_66A1980.jpg

A finom munka speciális voltára jellemző, hogy a drágakő foglalása nagyon kényes folyamat. Ütésekkel és nyomással igyekszünk a kőre simítani a gyakran acél keménységű fémet, ami nagyon precíz és bonyolult feladat, míg a kő rideg és törékeny tud lenni, vagy hasadni képes, mint a gyémánt. Az ékkő befoglalása viszont nem csupán mechanikai rögzítés, hiszen olyan finom részletekkel, vésett és hajlított formákkal lehet felruházni a drágakő környezetét, hogy az ékszert nagyban feldobja.

Szóval a kőfoglalás tönkre tehette volna a különleges jegygyűrűt, vagy egyszerűen is elvégezhette volna a feladatát, de sikerült a míves munkával pont fordítva, ugyanilyen mértékben tovább javítani az összhatást.

greg_mauer08.jpg

Az alkotás különleges, egyéni, egyedi, személyre szabott és személyes szimbólumok sorát felsorakoztató, történetet mesélő és igazi személyes értéket hordozó gyűrű lett. Nagy öröm volt a kihívást megoldani, és látni a ragyogó szépséget, a kialakult és fizikailag megvalósult érzelmet egy kompakt szimbólumrendszer formájában. Mindez pedig egy csodaszép és tartós ékszerként öltött formát. Eyy újabb Splendor - Ékszer született.

Még ötvös tanulók voltunk, amikor egymásra találtunk a párommal, akivel a mai napig teljes egyetértésben vezetjük a Splendor - Ékszert, és boldogságban élünk immár majdnem 20 éve, három gyermekünk boldogságában lebegve. Szerencsések vagyunk. A munkánkban szenvedélyesek, és sikerül kiemelkedőt alkotnunk, ahogyan az eddig világszerte elnyert 55 díj is mutatja.

dubai_international_winner_jewel_gold_aquamarine_design_splendor.jpg

A vendégeink gyakran kérdezik, hogy milyen ékszert hord az ékszerész, de be kell valljam, hogy mi az egyedi ékszer különlegességeinket mind a vevőknek adjuk, s ahogyan a cipész cipője lyukas, úgy mi sem vagyunk felékszerezve igazán. Orsinak is csak azok az ékszerei vannak amiket én készítettem neki az évek során amikor gyermekünk született, vagy sikerült időt szakítsak, hogy egy karácsony vagy évforduló alkalmával ékszert készítsek neki. Nem egyszerű egy sokszoros nemzetközi díjnyertes ékszer tervezőnek olyant alkotni, ami lenyűgözi, de az is igaz, hogy könnyű dolgom van, hiszen ha tőlem kapja, az már biztos recept a sikerre.

Iskolás korunkban kapott tőlem tehát egy gyűrűt, amit akkor nem túl romantikus körülmények közt adtam neki, és ma már gagyinak mondanám a gyűrűt is, Hasonlót sem készítünk. A vékony kis arany gyűrű a láthatatlan kővel megszenvedi a hordást. Kb. minden szerve transzplantálva lett így eljött az ideje, hogy rendes ékszere legyen a páromnak.

orsi_solitare.jpg

A marquise csiszolású gyémántot már egy évvel az átadás előtt megvettem, mert reménykedtem, hogy lesz lehetőségünk kettesben elmenni arra az utazásra, amire már régóta gyűjtöttem, de nem sikerült. Sebaj, csak nem jött olyan terv a tollamba, ami tetszett volna. Mely képviselte volna a Splendor - Ékszerre jellemző gazdag térbeliséget hordozó formatervezést, tiszta és lendületes vonalakat, és a személyes tartalmat. De idővel szerencsére sikerrel jártam, és felvillanyozódva kezdtem a jegygyűrű 3 dimenziós számítógépes tervezésébe, mely csodálatos eszköz a forma tökéletes íveinek és lendületének ellenőrzésére, finomítására.

munka.jpg

A tervezés alatt felmerült bennem, hogy kék gyémántot alkalmazok, de abban a navette (marquise) formában, magas tisztaságban VSI-VVSI, szép fényű és ragyogású követ szint lehetetlen találni. Épp kellett ilyent szerezzünk egy megrendeléshez, és másfél év kellett hozzá, szóval erről letettem. Menet közben olyan ötletem is volt, hogy egy valóban ritka arany ötvözetet használok, melynek kék színe van. Ez valóban intenzív kék arany lett volna, de egy kísérleti fázisban lévő fejlesztés eredménye, ami még nem kész a használatra, szóval ez sem lett a választott nemesfém. Viszont a palládiummal ötvözött fehér arany amelyikre a választásom esett, igen kiváló minőségű. A hagyományos fehér aranyakkal szemben hófehér, és nem csak a ródium bevonattól válik azzá az eladás idejére, különösen biztonságosan foglalhatóak bele a drágakövek, a finom részletek szebben kialakíthatóak, és a nemesfém ötvözők miatt anti allergén aranynak is mondhatjuk. A keménysége kiemelkedő, de nem extrém, így igazán optimális egy ilyen különleges eljegyzési ékszer megalkotásához.

engagement_08.png

A hosszúkás formájú gyémánt mellett a közös éveink számát szimbolizáló mennyiségű további apró briliáns csiszolású gyémánt sorokat terveztem a gyűrű íveire úgy, hogy fokozzák az ékszer formájának láthatóságát, és légiesebbé tegyék annak megjelenését. Az ékszer egyébként hordoz számos személyes jellegű információt is a családunkról, kapcsolatunkról, ahogyan ezt minden ékszerbe igyekszünk megoldani.

Talán soha nem készítettem gyűrűt ilyen odafigyeléssel. Mikroszkóp alatt lestem a foglalat belső, hátulsó illeszkedéseinek tökéletes fényét, és minden részletet a végletekig igyekeztem tökéletesíteni. Az utazás is összejött, és minden egybe vágott.

splendor_jegygyuru_arany_gyemant_eljegyzes_platina_brilians_marquise_engagement_ring_unique_custom_made_one-off_handmade_egyedi_personalized.jpg

Sajnos az első elképzeléseim szerinti helyszínek nem voltak alkalmasak a turistáktól vagy időjárás és hasonló tényezők miatt, de végül sikerült egy aktív vulkánra felkapaszkodni, s a felkelő nap sugaraitól brutális ragyogásba boruló gyűrűvel sikerült a kürtő penge éles peremén meglepjem a páromat. Szerencsére a jó irányba szédült. Azt hiszem ez az a leírhatatlan öröm, amelyről a vevőink egy-egy különleges történet során beszámolnak, és én csak sóvárogtam hasonló után. Most már megvan az ékszerész méltó ékszere, és a saját romantikus feledhetetlen történetünk is.

www.splendorjewel.com

Mindig is szerettük és kerestük a különleges megoldásokat, a ritkaságnak számító drágaköveket, sokszor a nehezebb utat, hogy még személyesebb, még egyénibb legyen az alkotás, és így még különlegesebb az a szimbólum (eljegyzési gyűrű), ami majd két lélek összetartozását fogja szimbolizálni.

Szeretjük azt a gondolatot, miszerint a kezünk munkája nem egy nyári ajándékként, hanem tartós értékként, generációk büszkeségére adva okot, jelentős kort megélnek, és egy vagy több család vigyázza különleges figyelemmel.

Ennek az ékszernek nem csak története lett, nem csak különleges sztorija, arról, ahogyan megterveztük, ahogyan felépült, de a nagy sikere lett. Olyan érzelmi központtá vált, mérföldkővé a pár kapcsolatában, hogy barátság alakult ki kapcsán köztünk is.

Ez igazán nagy elismerés nekünk is.

petros.jpg

Ezt az 1 karátos kék gyémántot másfél évig kutattuk. A világ minden pontjára leveleztünk, vagy jártunk érte, több körben kaptunk nem megfelelő változatokat, sikerült csapdába is belefutni, de végül egy csodaszép csiszolású, intenzív kék követ sikerült lelni, az optimális arányokkal.

A jegygyűrűt egy olyan platinafémmel ötvözött fehér aranyból alkottuk meg, ami nem okoz allergiás tüneteket, a színe ródium bevonat nélkül is fehér (az arany természetes sárga színe miatt sárgássá teszi a hagyományos a fehér arany ötvözeteket), és a drágakő is sokkal biztonságosabban rögzíthető ebbe a különleges nemesfém fajtába.

Apró briliáns csiszolású gyémántokat is alkalmaztunk az ékszer díszítésére. Ezek a süteményre szórt porcukorhoz hasonlóan teszik még gusztusosabbá az ékszert, noha csak kíséretet biztosít a gyűrű megjelenéséhez, és a kő intenzív ragyogása mellé.

További izgalmas jegygyűrűket találhattok a: http://www.splendorjewel.com/hu/jewels/gallery/39-engagementrings-hu oldalon.


Egy régi vevőnk pár éve egy hasonló gyűrű készítésével bízott meg bennünket, amely hordozza választottjának kissé extrém személyiségét, nőies könnyedségét, illetve az őrá oly jellemző sportot, a kerékpározást, melyben nemzetközi sikerekkel büszkélkedhet a hölgy. jegygyuru01.gif
Szeretjük a kihívásokat, így örömmel és izgalommal feszültünk a kihívást jelentő mű megtervezéséhez. Szokatlan megoldásokról beszélgettünk, és jobbnál jobb tervek születtek. Szokásunkhoz híven gazdag térbeliséggel igyekeztünk megtervezni az ékszert, de beleálmodva azon személyes jegyeket és kapcsolatuk mélyen intim és egyéni részleteit, melyeket megosztott velünk a megrendelő. Így válhatott az ékszer különösen szívhez szólóvá, megismételhetetlenné, és különösen értékessé.
Tehát tervek sora készült el, melyekből többet is érdemes lenne megvalósítani. A vevőnk ékszerét is megalkottuk, de nem hagyott nyugodni bennünket a többi frappáns terv sem, így most elkészült egy új változat. A két ujjas jelleg a biciklit is jól ábrázolja, de ez egy rejtett információ, hiszen mindez hordva, már nem derül ki, azaz kerékpáros kötődés nélkül is ugyanolyan jól "működik" az ékszer.
jegygyuru_splendor02.jpg
Az ember keze tükör szimmetrikus, így a legtöbb gyűrű valamilyen irányba elfordul, ha nem arra van alakítva. Úgy formáltuk az ékszert, hogy a hordásra kijelölt kéz anatómiáját kövesse. Ettől sokkal kényelmesebb, és a látvány is harmonikusabb.
A topázzal és gyémántokkal kísért platinafémmel ötvözött arany gyűrű igen különleges lett. Párját ritkítja. Élmény volt megtervezni és megvalósítani. Reményeink szerin hosszú életű, megbecsült lesz. A vitrinünkben pihen, és vonzza a tekinteteket. Remélem sok hasonló különlegességhez ad ihletet a jövőbeli munkánk során, illetve a különlegességekre vágyó megrendelőinknek, és reméljük, hogy jó kezekbe fog kerülni, illetve jó kézre fog kerülni.

jegygyuru_splendor03.jpg

emerald_smaragd_engagement_eljegyzes_jegygyuru_eskuvo_vedding_gem_ekko_dragako_splendor_250.pngAz eljegyzési gyűrűkben a drágakövek központi szerepet kapnak. Régen kiemelkedő, korona szerű foglalatok voltak a jellemzőek, melyek mellett a gyűrű maga, már elég kevés egyéniséget hordozott, bár apró részleteiben igyekeztek akkor is egyedivé tenni. Mivel manapság világszerte ugyanez a klasszikus jelleg az uralkodó, a mai napig ezzel a stílussal azonosítják a jegygyűrűket. Magyarországon ez nem ennyire jellemző.

Azért nem ennyire jellemző a klasszikus formavilág Magyarországon, mert az embereknek nincs ízlésbeli igényük, és anyagi lehetőségük sem jelentős méretű drágakövet rendelni a gyűrűkben. A kisebb kőnek kisebb a mélysége, mely nem szükséges, hogy annyira kilógjon a gyűrű síkjából, tehát nem teszi szükségessé a magas, kiemelkedő foglalatot is. Hiszem és remélem, hogy hazánkban egészséges ízléssel rendelkező emberek laknak, akik örömmel adnak a nagy kő helyett egyéni formát, designt, szépséges hajló, organikus és ergonomikus formákat, melyek sokkal egyénibbek, de az egész életen át való hordás alatt is kényelmesek.

Mindezek ellenére a mai napig a legjellemzőbb a jegygyűrűkben az a jelleg, hogy van egy központi drágakő, mellett akár további apró kövek is sorakoznak, melyek szépen dekorálják, rajzolják a jellemző formát, terelik a figyelmet a fókusz felé, és többlet izgalmat visznek az alkotásba is.
Vannak ugyanakkor olyan változatok is a modern leány kérő gyűrűk esetében, melyekben gyöngy kerül középre, vagy egyszerűen nincs központi drágakő, hanem sokkal inkább a design az uralkodó -még akkor is egy filigrán ékszerről van szó- és a kis kövek jelenléte az egyetlen, mely a tradicionális vonalat jelzi.diamond_gyemant_engagement_eljegyzes_jegygyuru_eskuvo_vedding_gem_ekko_dragako_splendor_250.png

Tehát nagyon sok és izgalmas gyűrű változat készül manapság, és ezért lehet minden korábbinál jobban személyes, egyéni gyűrűket tervezni, és alkotni.

A drágakövek vonalán a gyémántról és a korundokról (zafír, rubin) már beszéltünk. Számomra ők a fehér és a színes kövek legjobbjai, de nem mondanám, hogy ezek a legérdekesebb változatok. Amikor valaki színes drágakövet keres, én először azokról a színárnyalatokról faggatom, amelyek tetszenek neki, mert olyan sokféle drágakövet ismerünk (és fedeznek fel újabbakat folyamatosan), hogy szerte ágazóak a lehetőségek.

Régóta ismert, és kiemelt szerepű drágakő a smaragd, az opál, a topáz, gránátok csoportja, és sok más ékkő. A mély zöld smaragdot az erősen zárványos jellege alapján lehet könnyen felismerni, ami a kő érzékenységét és törékenységét is okozza. Közkedvelt világszerte, értékes, de jegygyűrűbe nem ideális. Az extrém tiszta változatok persze kevésbé érzékenyek, viszont az áruk is extrém.

Különlegesen szép és jó minőségű, habár némileg puha, és ütésre érzékeny kő a tanzanit, melynek ritkaságát az is adja, hogy kizárólag Tanzániában bányásszák. Azt mondják, hogy olyan színe van, amilyen a zafír SZERETNE lenni. :-)

opal_engagement_eljegyzes_jegygyuru_eskuvo_vedding_gem_ekko_dragako_splendor_250.pngNagyon szeretem az opálok ismételhetetlen sok színűségét, változatosságuk, szabad formájuk, egyéni különleges vonásaik. Hátrányuk, hogy figyelni kell rájuk puhaságuk és nedvesség tartalmuk megőrzése kapcsán. Jegygyűrűbe ezért nem olyan ideálisak, de megfelelő védelemmel alkalmazhatóak.

Én kedvelem a topázokat is, mert -ugyan sugárkezelésük miatt- olcsók, de elég jó minőségű kőnek számítanak. Jó fényük, elég jó keménységük van, és ugyan hasadni képesek, de megfelelő foglalatban és védelemmel nem kényesek. Ugyanakkor nagyobbakat is megengedhetünk magunknak, bankrablás nélkül is. Főleg kék árnyalatokban lelhetőek, de szép és különösen értékes az Imperial Topaz, mely arany barnás árnyalatú, vannak rózsaszín és színtele változatok is, és mivel közkedvelt kő, az utólagos kezelésekkel sokféle színnel és csiszolási formával próbálkoznak világszerte.

Én különösen kedvelem a fantázia csiszolt drágaköveket (melyek szokatlan alakzatokat öltenek), mert kilép a szokványos ékszerek formavilágából. Különlegességet és egyediséget hordoznak, és a kő formája alapot ad különleges tervezésű eljegyzési gyűrűnek is. A következő bejegyzésemben ezekről fogok pár gondolatot megosztani.

padparadsha_jegygyuru_250.png

Az előző részben már érintőfogást vettünk a drágakövek témáján, melyek központi szerepet kapnak az eljegyzési gyűrűkben. Az ékkövek világa viszont olyan nagyon szerteágazó, és olyan mélységei vannak, melyet képtelenség egy blogon belül átvenni. Mégis úgy gondolom, hogy ez egy nagyon izgalmas témakör, és legalább a jegygyűrűk szempontjából fontos dolgokat érdemesnek tartom megpendíteni.

A színes gyémántokról már szóltam, de nem fejtettem ki a színes drágakövek közül gyűrűbe alkalmas, és kedvelt változatokat.

blue_diamond_kek_gyemant_brilians_brill_dragako_ekko.pngA drágakövek azok a valódi, természet által létrehozott ékkövek, melyeket nem laboratóriumban állítanak össze, nem öntenek, nem ragasztanak hulladékból. Tehát nem Swarovsky üveg (kristály), nem szintetikus cirkónia, nem igazi drágakő porból sajtolt rekonstruált kő. De akkor mi is a fél - drágakő, mi a drágakő, és hogyan lehet ezek értékét meghatározni ?

Ma már minden -korábban féldrágakőnek mondott- természetes ékkövet drágakőnek nevezünk. Régebben a gyémánt mellett csak a zafír, smaragd, rubin számított drágakőnek, pedig számos drágakő fajta messze értékesebb, tartósabb, szebb a felsoroltakhoz képest.

diamond_ring_platinum_gyemant_gyuru_platina_arany_gold_engagement_jegygyuru_pear_drop_csepp.pngEgy napon levél érkezett Spanyol országból, melyben Riccardo írt, hogy segítsünk neki egy különleges eljegyzési gyűrű kitalálásában. Voltak konkrét elképzelései, kötöttségek, mert passzolnia kellett a már meglévő platina és arany karikagyűrűikhez a tervezett alkotásnak, de nem volt különösebb csapás irány, így ránk volt bízva, hogy megtaláljuk azt a személyes jellemzőt, amit az ékszerbe csempészve valóban személyes kedvenc lesz az eredmény.

rubellite_ring_solitare_gold_platinum_arany_ekszer_jegygyuru_dragako_platina.pngAz esetek nagy százalékában olyan ékszert szeretne a megrendelő, mely nem extrém, hétköznapi hordásra alkalmas, de mégis hordoz némi egyéni vonást, személyességet.

A feladat könnyebb, mint gondolnánk. Nem kell beletörni az agyunknak, elég ha lépésenként közelítjük a célt.

A gyémántokról

2012.05.04. 17:15

A korábbi postomban már több ponton is érintettem a gyémántokat. Volt szó a változatos csiszolásáról, kiemelkedő keménységéről, és az eljegyzési és esküvői gyűrűkben kialakult egyéni pozíciójának okairól. Mindezek eredményeképpen sokan eljutnak odáig, hogy elhatározzák, hogy igenis gyémántot szeretnének, de nincs fogalmuk az árakról, a minőségekről, a különbségekről, és nem mernek egy jelentős összeget megfelelő rálátás nélkül elkölteni. Ebben próbálok egy kis segítséget nyújtani.

gyemant_gyuru_princess_eljegyzes_jegygyuru_dragako_gyemant_brill_eskuvo_feher_arany_platina_200.png

A fehér ékszer fogalom. Már nagymamáink korában is külön kasztnak számított az elegáns, és jelentős értékű fehér ékszer, mely színektől megfosztva formájával, ragyogásával érte el hatását, és így is ki tudott emelkedni társai közül.

Tehát a fehér ékszereknél a fém, és a kő is fehér, vagy ha jobban tetszik így - színtelen. Fémből sokféle lehet fehér (erre később visszatérünk) de kőből sajnos nincs sok olyan, amelyet valóban jó szívvel tudnék tanácsolni. Különösen nem gyűrűbe, jegygyűrűbe, a kopás okán.

A legtöbben akkor vásárolnak maguknak arany ékszert, amikor eljön az eljegyzés, és esküvő ideje, és összetartozásukat, hagyományos fehér arany vagy platina gyémánt gyűrűvel, és karikagyűrűvel erősítik meg. Nevezzük jegygyűrűnek, karikagyűrűnek, eljegyzési vagy kísérő gyűrűnek, a szavak mögött a tartalom a lényeg, egyedi, személyre szóló, egyéniséget, a kapcsolat jellemzőit, a pár történetét, egyéni szimbólumait hordozó különlegességre vágyik mindenki. Lássuk tehát, hogy milyen esély és lehetőség nyílik az egyéni igények szerint tervezett és készített ékszerek világában a járatlan első ékszereseknek ?